Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Οι 100 μεγαλύτεροι Έλληνες

Με αφορμή την αξιόλογη προσπάθεια του ΣΚΑΙ για την ανάδειξη 100 σπουδαίων Ελλήνων, θέλω να παραθέσω ένα άκρως επίκαιρο απόσπασμα του Κορνήλιου Καστοριάδη, του οποίου η παρουσία αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της εκπομπής.

«…απίστευτες επινοήσεις, όπως η οικονομία της προσφοράς ή ο μονεταρισμός, γίνονται της μόδας. Οι υμνητές του νεοφιλελευθερισμού εμφανίζουν τους παραλογισμούς τους ως προφανείς και αυτονόητους, τη στιγμή που η απόλυτη ελευθερία των κινήσεων κεφαλαίου καταστρέφει ολόκληρους τομείς της παραγωγής σε όλες σχεδόν τις χώρες και που η παγκόσμια οικονομία μεταμορφώνεται σε πλανητικό καζίνο».

«Το καθεστώς παραμέρισε μόνο του τα κάποια μέσα ελέγχου που εκατόν πενήντα χρόνια πολιτικών, κοινωνικών και ιδεολογικών αγώνων είχαν επιτύχει να του επιβάλουν. Η άνομη κυριαρχία των βαρόνων θηρευτών της βιομηχανίας και του χρηματικού κεφαλαίου στις Η.Π.Α. του τέλους του παρελθόντος αιώνος, ωχριά μπροστά στη σημερινή κατάσταση. Οι διεθνικές φίρμες, η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία και επίσης οι μαφίες υπό τη στενή έννοια του όρου, κουρσεύουν τον πλανήτη, οδηγούμενες αποκλειστικά από τη βραχυπρόθεσμη θέα των κερδών τους…».

Το παρουσίασε πριν 12 χρόνια. Δε φαίνεται σα να γράφηκε χθες, με αφορμή την τρέχουσα "κρίση".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Cool;-) είμαι υπέρμαχος του Κορνήλιου. Ξέρεις ότι έχει Καστοριανές ρίζες καταγωγής; Άσχετα που γεννήθηκε στην Πόλη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου