Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Έκθεση Προβόπουλου...τα ίδια και τα ίδια!

Δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα η περιβόητη πλέον έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τίποτα το πρωτότυπο, τίποτα το νέο. Ένα απλό copy-paste των προηγούμενων εκθέσεων του μέγα Γκαργκάνα, η ίδια νεοφιλελέυθερη πιπίλα στο στόμα των απανταχού golden boys όπου βλέπουν τη σωτηρία του κόσμου ως συνάρτηση της πτώσης των μισθών, όλων των άλλων πλην βέβαια των δικών τους. Αυτοί άλλωστε είναι ξεχωριστοί μπορούν να παραγάγουν πλούτο από τον αέρα. Ε αυτό είναι πράγματι ξεχωριστό.

Στο διαταύτα τώρα. Τι λέει η έκθεση, τι λένε μάλλον οι εκθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια; Να μην αυξηθούν οι μισθοί στο δημόσιο, να μην αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να «ελαστικοποιηθούν» οι σχέσεις εργασίας. Τόσο απλά. Αυτή είναι η σωτηρία. Να καταπολεμήσεις την ύφεση…με ύφεση. Γαλαντόμοι μεν με τις τράπεζες, σφιχτοχέρηδες με το λαουτζίκο. Ο Krugman το αναφέρει ως «την επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης». Βάσει της σχολής των οικονομικών της ύφεσης τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια μπορούν να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους με εντατικοποίηση της εργασίας, καθήλωση των μισθών, καταστρατήγηση του ωραρίου κ.ο.κ. Από την άλλη πλευρά τα νοικοκυριά, στρέφονται στις τράπεζες για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες με δανεισμό. Συνεπώς όλα καλά για ολιγοπώλια και τράπεζες, όπου μπορούν ακόμα και σε περίοδο ύφεσης να αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των νοικοκυριών τα οποία πολιτικές τύπου Προβόπουλου-Γκαργκάνα τα καταδικάζουν στην ανέχεια και στα δάνεια.

Υστερόγραφο: και για να μη δώσουμε αξία στους Έλληνες «διοικητές» της Τράπεζας Ελλάδος οι πολιτικές που προτείνουν δεν είναι βέβαια δική τους έμπνευσης αλλά απλή αντιγραφή των συνταγών των χαρτογιακάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ομόσταβλών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου