Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ανάκριση με δίχτυ προστασίας

Ανάκριση με δίχτυ προστασίας

Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
http://www.enet.gr

Με πρόσχημα τη φιλελευθεροποίηση του ποινικού μας συστήματος λίγες εβδομάδες πριν από την κλήση σε απολογία των υπόπτων-πρωταγωνιστών του σκανδάλου της Siemens από τον ανακριτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διάταξη που θα αποκλείει την προφυλάκισή τους στο στάδιο της ανάκρισης, μια διαδικασία που διαρκεί ήδη τρία χρόνια. Αυτό -κατά νομικούς κύκλους- «δένει» τα χέρια του ανακριτή να πιέσει τους Χριστοφοράκο και Μαυρίδη κυρίως ή όσους γνωρίζουν και μπορούν να αποκαλύψουν πού διοχέτευαν τα εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Δένδια, στα μέτρα για τον εξανθρωπισμό των φυλακών υπάρχει πρόβλεψη για διάταξη «περιορισμού της προσωρινής κράτησης μόνο σε σοβαρότερα εγκλήματα (εξαιρούνται τα οικονομικά εγκλήματα)». Η εξαίρεση αυτή θεωρείται από δικαστικούς ως φωτογραφική για την υπόθεση της Sienens, αφού σε λίγες εβδομάδες καλούνται από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό να απολογηθούν ο Χριστοφοράκος και οι άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι ίδιοι παράγοντες πιστεύουν ότι η διάταξη που προωθείται αφορά και το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950), έγκλημα για το οποίο θα διωχθούν οι 35 εμπλεκόμενοι. Ολα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν όταν είναι γνωστό ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν διαμηνύσει ότι αν οδηγηθούν στον Κορυδαλλό θα μιλήσουν.

Αντιφατικές νομοθετικές ρυθμίσεις

Νομικοί επισημαίνουν ότι είναι «αδιανόητο να εξαιρούνται από το μέτρο της προσωρινής κράτησης κατηγορούμενοι οι οποίοι στο μέλλον μπορούν να καταδικασθούν ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη, αφού με το μέτρο αυτό σκοπείται η διασφάλιση της παρουσίας τους στη δίκη». Αυτή η εξαίρεση, πάντως, ήταν πάγιο αίτημα της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων με σκοπό να μην υπάρχουν υπερβολές στα «ελαφρά» οικονομικά εγκλήματα, όχι όμως και για τα εγκλήματα που αφορούν δημόσιο χρήμα ή την τιμή του πολιτικού συστήματος.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη ευνοούνται και οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση εξαγοράς του Γερμανού από τη Cosmote, όπως και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη, αλλά και σε εκείνη των ομολόγων.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι το νομοθέτημα που περιέχει τη συγεκριμένη διάταξη είναι άκρως συντηρητικό, σύμφωνα και με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Οχι μόνο γιατί αφορά την ποινικοποίηση της κουκούλας, αλλά και διότι με άλλη ρύθμιση γίνεται αυστηροποίηση των ποινών για τα οικονομικά εγκλήματα που αφορούν τους καταχραστές.

Ετσι, το σχέδιο, ενώ από τη μια πλευρά αποκλείει την προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων για τα συγκεκριμένα εγκλήματα, από την άλλη προβλέπει «αυστηρότερες ποινές για το νόμο περί καταχραστών, όπου η απλή κάθειρξη γίνεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, ενώ στα σχετικά αδικήματα προστίθεται και αυτό της απιστίας...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: