Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

AMERICAN DREAM

Οι αόρατοι άστεγοι των ΗΠΑ: Οικογένειες που ζουν σε μοτέλ
Από την tvxs.gr

Ο 44χρονος Greg Hayworth αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Syracuse και ζούσε στην πατρίδα του, την Καλιφόρνια, όπου είχε επιτύχει να έχει ένα καλό εισόδημα απασχολούμενος στην αγορά ακινήτων και τη χρηματοδότηση υποθηκών. Ωστόσο, αυτή η βιομηχανία κατέρρευσε και, στην αρχή του περασμένου χρόνου, η τράπεζα κατάσχεσε το σπίτι το οποίο ενοικίαζε, κάνοντας έξωση στον ίδιο και την οικογένειά του.

Τώρα η οικογένεια Hayworth, με τα τρία της παιδιά, εκπροσωπεί ένα νέο είδος άστεγων στην επαρχεία Όραντζ της Καλιφόρνιας: αυτό των πρώην μέσων εισοδημάτων που ζουν στριμωγμένοι από βδομάδα σε βδομάδα σε δωμάτια διαφόρων μοτέλ.

«Το οφείλω στα παιδιά μου να ξεφύγουμε από δω» λέει ο Hayworth, καθώς θυμάται μια νύχτα που κάποιος γείτονας έσυρε έξω από το δωμάτιό του, χτυπώντας την, μια ημίγυμνη γυναίκα.

Καθώς η κρίση βαθαίνει, οι υπάλληλοι που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους αντιμετωπίζουν τον τρόμο και το στίγμα του άστεγου για πρώτη φορά στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που υπήρξαν ιδιοκτήτες ακινήτων για χρόνια. Ορισμένοι εμφανίζονται στα άσυλα και τους δρόμους, αλλά άλλοι, όπως οι Hayworth, αποτελούν τους αόρατους άστεγους – αυτούς που ζουν στοιβαγμένοι σε διαμερίσματα, γκαράζ ή φτηνά μοτέλ και δεν λαμβάνονται υπόψη από τα επίσημα στοιχεία του Κράτους των ΗΠΑ για τους άστεγους και οι οποίοι τις περισσότερες φορές λαμβάνουν ελάχιστη δημόσια αρωγή.

Οι Hayworth επιχείρησαν να μείνουν αρχικά σε συγγενείς αλλά κατέληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο μοτέλ Motor Inn, όπως κάνουν περισσότερες από 1.000 οικογένειες στην επαρχεία Όραντζ. Μάλιστα, θεωρούνται και τυχεροί καθώς μια φιλανθρωπική οργάνωση τους παρέχει 800 δολάρια μηνιαίως ενώσω ο Greg προσπαθεί να αποκτήσει εκ νέου εργασία.

Η πενταμελής οικογένεια ζει σε ένα δωμάτιο με δυο κρεβάτια ενώ τα υπάρχοντά τους βρίσκονται αποθηκευμένα αλλού. Η κυρία Hayworth αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση και κάνει δύσκολη την εξεύρεση της εγγύησης για ενοικίαση νέας οικείας.

Οι «οικογένειες των μοτέλ» υπάρχουν ανα εκατοντάδες σε πόλεις όπως το Ντένβερ, την Τσατανούγκα, το Τενεσί, το Πόρτλαντ και το Όρεγκο, οι περισσότερες όμως υπάρχουν στην επαρχία Όραντζ όπου τα ενοίκια είναι υψηλά, υπάρχει έλλειψη δημόσιας στέγασης και υπερπληθώρα παλιών μοτέλ που κάποτε φιλοξενούσαν επισκέπτες της Ντίσνευλαντ.

«Τα μοτέλ έχουν μετατραπεί στη de facto κατοικία των χαμηλών εισοδημάτων στην επαρχία Όραντζ», δηλώνει ο διευθυντής του «Σχεδίου Αξιοπρέπεια» Wally Gonzales, μια από τις δεκάδες μικρές φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τις οικογένειες που πλήττονται από την ύφεση, στηριζόμενες κυρίως σε δωρεές τροφίμων, ενδυμάτων και παιχνιδιών.

Ο συντονιστής των υπηρεσιών για τους άστεγους και τους ενοίκους των μοτέλ στην περιοχή Anaheim, Bob Cerince, δηλώνει ότι το επίδομα ενοικίασης του κράτους φτάνει μοναχά για ένα ελάχιστο μέρος των αναγκών αυτών των ανθρώπων, υπολογίζοντας τις οικογένειες που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες στην περιοχή του σε περισσότερες από 1.000.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας του προέδρου Ομπάμα μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε περισσότερους ανθρώπους και να μειώσει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των οικογενειών οι οποίες καταφεύγουν σε μοτέλ, δηλώνει η πρόεδρος της «Εθνικής Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Έλλειψης Στέγης στην Ουάσινγκτον», Nan Roman. Το πακέτο στήριξης προβλέπει το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους άστεγους, ποσό το οποίο συμπεριλαμβάνει βοήθεια για το ενοίκιο και καταθέσεις ασφαλείας. Τα σχολεία καταβάλλουν προσπάθειες ούτως ώστε τα παιδιά των οικογενειών που πλήττονται να μην εγκαταλείψουν την παρακολούθηση και κάποια στέλνουν κοινωνικούς λειτουργούς στα σπίτια τους για να προσφέρουν συμβουλές αλλά και πληροφορίες.

Ο Greg Hayworth, ο οποίος έχει ήδη περάσει έξι αποκαρδιωτικούς μήνες διαμονής στο μοτέλ, επιχείρησε να εργαστεί ως πωλητής αλλά δεν βρήκε μόνιμη εργασία. Το Ίδρυμα Illumination ωστόσο, υποσχέθηκε να ενισχύσει την οικογένεια όταν η οικογένεια βρεθεί σε θέση να μετακομίσει.

Η 15χρονη κόρη της οικογένειας περνάει δύσκολες εποχές λόγω της έλλειψης προσωπικού χώρου. Ντρέπεται να καλέσει τους φίλους της σπίτι, αφού σπίτι δεν υφίσταται, και το μικροσκοπικό δωμάτιο στο οποίο μένει με τους γονείς και τους αδερφούς της, ηλικίας 10 και 11, μετά βίας χωράει τους ίδιους. Μόλις πριν λίγο καιρό δέχθηκε προσβολές από συμμαθητές της για το γεγονός ότι ζει σε ένα μοτέλ.

«Είχα υποσχεθεί στην κόρη μου ότι θα είχαμε φύγει από εδώ μέχρι τα γενέθλιά της. Τα γενέθλιά της, όμως, ήταν την περασμένη εβδομάδα κι εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Πραγματικά πόνεσα τις προάλλες όταν γύρισε ο μικρός μου γιος και με ρώτησε «Είμαστε άστεγοι;». Δεν ήξερα τι να του απαντήσω...» λέει ο Greg Hayworth.

Δεν υπάρχουν σχόλια: