Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ

Κίνα, Ινδία και Ρωσία, αποδεικνύονται ευάλωτες στην οικονομική κρίση.

Ο ΄΄κινητήρας που θα έβγαζε τον κόσμο από την ύφεση΄΄, ρετάρει επικίνδυνα.
Ο λόγος για τις ΄΄νέες υπερδυνάμεις΄΄ Ρωσία, Κίνα και Ινδία, με το οικονομικό θαύμα των οποίων μας είχαν πάρει τα αυτιά τα τελευταία χρόνια οι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές. Αλήθεια πόσο έγκυροι είναι όλοι αυτοί οι γκουρού που γελοιοποιούνται διαρκώς διατυπώνοντας προβλέψεις που διαψεύδονται το επόμενο τρίμηνο;

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας υποβαθμίστηκε από την Standard & Poors για πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια στις 8 Δεκεμβρίου, οι μετοχές έχουν χάσει το 70% της αξίας τους από τον Μάιο και η κεντρική τράπεζα δαπάνησε 160,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει το ρούβλι.

Στις 24 Νοεμβρίου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι αναγκάσθηκε να επιτρέψει την υποτίμηση του ρουβλίου για δεύτερη φορά σε διάστημα δεκαπέντε ημερών σε μία προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδυτών.

Στην Ινδία, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έγιναν αισθητά: οι εξαγωγές τον περασμένο Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007. Εκατοντάδες μικρές υφαντουργικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον φετεινό ρυθμό ανάπτυξης, που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 8%. Τον επόμενο χρόνο, ίσως να πέσει στο 5,5%, που θα είναι το μικρότερο ποσοστό από το 2002.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ινδία έχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ.

Και για την Κίνα όμως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα. Οι εξαγωγές τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 2% και οι εισαγωγές κατά 18% σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 7%. Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα φτάσει το 7,5% το 2009, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 8% που θεωρείται το ελάχιστο για την αποτροπή μιας κοινωνικής έκρηξης. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται, καθώς απολυμένοι εργάτες συναντούν στους δρόμους τους αγρότες που έχασαν τη γη τους, τους οικολόγους που διαμαρτύρονται για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τα θύματα της αστυνομικής καταστολής.

Όλα αυτά κάνουν πολλούς να φοβούνται ότι η οικονομική κρίση θα συμπαρασύρει Ρωσία, Κίνα και Ινδία, προκαλώντας μαζική ανεργία σε χώρες που, παρά τις επιτυχίες τους, εξακολουθούν να είναι φτωχές.
Οι υπερεθνικές ελίτ που προσέβλεπαν στους νέους μεσσίες που θα διέσωζαν τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: