Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Lakis vs. Capitalism

Του Δημήτρη Βάρου (http://www.varos.gr)

Ο κύριος Λάκης ένιωθε πάντα μια ιδιάζουσα απέχθεια απέναντι στο κεφάλαιο. Ήταν έφηβος ακόμα όταν του κήρυξε μονομερώς τον πόλεμο και τριάντα χρόνια τώρα, ενταγμένος στο σύστημα, το μάχεται από μέσα.

Έχει αναγάγει σε επιστήμη την εργασιακή του συμπεριφορά. Χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα θεωρείται εξαιρετικά απαραίτητος στη δουλειά του, έχει υψηλό κασέ και δεν αφήνει υπεραξία στα αφεντικά. Μόνο ζημιά. Χρησιμοποιεί όλα τα παράθυρα του νόμου για να φοροδιαφεύγει, κατέχει τρία αδήλωτα αυθαίρετα, πετάει τα σκουπίδια του στο δάσος και παρκάρει στα πεζοδρόμια για να τα καταστρέφει.
Όλα αυτά τον κάνουν περήφανο. Του δίνουν το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του «μαχητή του συστήματος». «Ευφυή σαμποτέρ».

Τελευταία η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του έδωσε την ιδέα για το τελειωτικό χτύπημα.
Αυτό που συνέβη στην Αμερική μόνο ο ίδιος συνέλαβε την πραγματική του διάσταση. Μόνο ο ίδιος διέκρινε το σατανικό αντιιμπεριαλιστικό σχέδιο πίσω από μια φαινομενικά καπιταλιστική και καταναλωτική διαδικασία.
Οι πάντες έσπευσαν να αγοράσουν σπίτι με δάνειο. Οι τράπεζες τσίμπησαν και επιδόθηκαν σε έναν μειοδοτικό ανταγωνισμό για να κερδίσουν όσο γίνεται πιο μεγάλο μερίδιο της πίτας. Όμως οι δανειολήπτες δεν εξόφλησαν τα δάνεια και οι τράπεζες έμειναν με τα αζήτητα σπίτια στο χέρι…

Ένα τσούρμο από… «μπαταχτσήδες» ήταν αρκετό για να καταφέρει το αδιανόητο. Οι κολοσσιαίοι, πολυεθνικοί και πανίσχυροι χρηματοοικονομικοί οίκοι -που πήραν τα ηνία από τα κράτη, οδηγούν τις αγορές, καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις και οι εκθέσεις τους αποτελούν «ευαγγέλια» για το σύστημα- άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Χτυπημένο λες από σεισμό 9 Ρίχτερ, ολόκληρο το σύστημα κλυδωνίζεται τώρα υπό το χαιρέκακο βλέμμα των Κινέζων που καιροφυλακτούν για να αγοράσουν τις ΗΠΑ κοψοχρονιά, να βάλουν κάποιο Τσι-Τσο-Λι στο Λευκό Οίκο και να επιβάλουν στους Αμερικάνους να τρώνε γλυκόξινα βατραχοπόδαρα με τα ξυλάκια.

Αυτό θα κάνει τώρα και ο κύριος Λάκης. Θα πει «ναι» σε όλες τις κοπελίτσες που τον παίρνουν τηλέφωνο από τις τράπεζες και τον παρακαλάνε να πάρει δάνειο ή πιστωτική κάρτα. Θα ξοδέψει όλα τα λεφτά και δεν θα επιστρέψει ούτε δεκάρα. Επιπλέον θα συστήσει σε γνωστούς και φίλους να κάνουν το ίδιο, διεκδικώντας μια θέση στο πάνθεον των επαναστατών, ανάμεσα στους Λένιν, Μάο, Γκεβάρα, Χο Τσι Μινχ, Γκάντι και Μαντέλα…

Πάντα ήταν της γνώμης πως οι κεφαλαιοκράτες αφού μας πουλήσουν τα πάντα θα μας πουλήσουν στο τέλος και το σκοινί για να τους κρεμάσουμε. Και θεωρεί πως ήδη φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Το ότι θα μπούμε στη φυλακή δεν τρέχει τίποτα. Γιατί, με δεδομένο ότι αυτοί θα μπουν στο χώμα, δεν θα έχουμε δεσμοφύλακες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: