Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ο Μώραλης η Δούρου και η Χ.Α....υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι στον Πειραιά;;;;

Πράγματι η Δούρου τα πήγε καλά στην εκλογική περιφέρεια του Πειραιά. Όμως δεν ήταν η πιο δυνατή της περιφέρεια. Αυτή ήταν της Δυτικής Αθήνας.

την πρώτη Κυριακή η Δούρου  πήρε 

26,18% Δυτ. Τομέα
24,71% Πειραιά
24,66% Κεντρικό Τομέα

Δεν φαίνεται δηλαδή να καταγράφει κάποιο ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό στην Περιφέρεια Πειραιά.

την δεύτερη Κυριακή η Δούρου τα πηγαίνει πράγματι καλύτερα στην Περιφ. Πειραιά, αλλά χωρίς να καταγράφει ποσοστό που να δείχνει ότι οι ψήφοι του Μώραλη πήγαν μαζικά στη Δούρου ή ότι οι χρυσαυγίτες ψήφισαν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ. Η Δυτ. Αθήνα παραμένει η εκλογική περιφέρεια που καταγράφει την μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.

58,07% Δυτ. Τομέα 
56,18% Πειραιάς
52,85% Δυτ. Αττική

Τώρα σε σχέση με τις εκλογές του 2012:
ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον Ιούνιο

στην Α' Πειραιώς 
28,15% (2ο κόμμα)

στην Β' Πειραιώς 
36,31% (1ο κόμμα)

Αρκετά υψηλά ποσοστά ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν ένα καλό ποσοστό στον Πειραιά. 

Σε ψήφους τώρα. 

Η Δούρου πήρε την πρώτη Κυριακή στον Πειραιά:
51.701 ψήφους 

την δεύτερη Κυριακή 
111.970

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη του 2012 είχε πάρει αθροιστικά σε Α' και Β' Πειραιά
(33.688 + 63.311) = 96.999 ψήφους... πολύ κοντά στις ψήφους που συγκέντρωσε η Δούρου

Τέλος μία εκτίμηση για την άντληση ψήφων από άλλες "φίλες" παρατάξεις - φυσικά πλην της Χ.Α.

Την πρώτη Κυριακή στην Περιφέρεια η Δούρου πήρε σε ψήφους:

51.701

ΚΚΕ (Παφίλης): 26.043
ΑΝΕΛ (Χαϊκάλης): 19.321
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ (Γάκης): 5.123
ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Κουτσούμπα): 4.134
ΔΗΜΑΡ (Γιαννακάκη): 3.200

ΣΥΝΟΛΟ ("φίλων"): 57.821

Συνεπώς η Δούρου είχε μία πολύ ικανοποιητική "δεξαμενή" ψήφων για την Β' Κυριακή.

Δύο ακόμα παρατηρήσεις. 

1) Συνολικά στην Περιφέρεια Αττικής αυτοί που ψήφισαν αυξήθηκαν την Β' Κυριακή κατά 35.000. 2) Παράλληλα εκτινάχθηκαν τα λευκά και τα άκυρα (σχεδόν διπλασιάστηκαν). Εκτιμώ ότι αυτοί που επέλεξαν να πάνε την Β΄Κυριακή να ψηφίσουν, ενώ δεν είχαν πάει την πρώτη, δεν πήγαν να ρίξουν λευκό/άκυρο. Πήγαν συνειδητά να στηρίξουν είτε τη Δούρου είτε τον Σγουρό με την τάση μάλλον να κλίνει προς τον νικητή (Δούρου). Εκτιμώ λοιπόν ότι το άκυρο/λευκό ήταν κυρίως από Χ.Α. Επίσης εκτιμώ ότι η πάγια "γραμμή" ΚΚΕ για αποχή/λευκό/άκυρο σε Β' γύρο δεν πέρασε στους ψηφοφόρους παρά μόνο στον σκληρό κομματικό πυρήνα.

Εν κατακλείδι εγώ δεν βλέπω μία επιρροή που οδήγησε σε μαζική υπερψήφιση της Δούρου τόσο από τους Ολυμπιακάρες όσο και από τους Χρυσαυγίτες. Ενδεχομένως να άντλησε και από αυτές τις δύο κατηγορίες ψήφους όχι τόσες όμως ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για συμφωνία (με τον Μώραλη-Μαρινάκη) ή ακόμα για επιτυχημένη συμφωνία, εφόσον τέτοια κουβέντα έγινε.

Δύο διαφορετικά συμπεράσματα για δύο εναλλακτικά σενάρια:
Συμπέρασμα 1: Η συνάντηση στην ψαροταβέρνα ήταν τυχαία.

Το θέμα πήρε διάσταση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και φιλοκυβερνητικά blog για να πλήξουν τη Δούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή θέλησαν να δείξουν ότι αφενός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τους άλλους και ότι όταν χρειαστεί θα τα "βρει" με τα ντόπια συμφέροντα. Αφετέρου θέλησαν να δυσφημίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας τη θέση ότι σε ένα βαθμό οι ψηφοφόροι της Χ.Α. και ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκοινωνούντα δοχεία, άρα και τα δύο κόμματα είναι ακραία, συγκρατώντας τυχόν "συντηρητικούς" ψηφοφόρους στη ΝΔ-ΕΛΙΑ.

Συμπέρασα 2: Η κ. Δούρου ή/και ενδεχομένως κέντρα στο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι προσπάθησαν να βάλουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Μαρινάκη-Μώραλη & Δούρου για εκλογικά οφέλη εκατέρωθεν.

Ωστόσο τα εκλογικά οφέλη στα οποία στόχευαν οι κύκλοι αυτοί ήταν πολύ φτωχά. Συνεπώς αν κάτι τέτοιο συνέβη, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ψαρεύει σε θολά νερά, να πατάει σε δύο βάρκες κλπ. όπως κάνει με τα χειροφιλήματα και τις κολακείες προς τον ανώτερο κλήρο, με τα μέσα και έξω από το ευρώ, με τα σκισμένα μνημόνια και καλσόν, με τις συνεντεύξεις του Προέδρου σε εθνικιστικά site κλπ. προσπαθώντας να προσελκύσει "συντηρητικούς" ψηφοφόρους (εις μάτην λέω εγώ) που καμία σχέση δεν έχουν με τις αξίες και τα ιδανικά της αριστεράς (έστω και αν αυτά υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο δυστυχώς). Χαϊδεύει δηλαδή λάθος κομμάτι του εκλογικού σώματος, αφήνοντας απέξω άλλα μεγάλα κομμάτια όπως τους άνεργους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (όσοι έχουν μείνει)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: